ما در دنیای جدیدی زندگی می کنیم که تکنولوژی جایگاهی ثابت و دائمی در آن دارد. در این دنیای جدید هر روز با اصطلاحات و کلمات جدید هم روبرو می شویم. میان این کلمات و اصطلاحات احتمالا نام خانه هوشمند به گوشتان خورده است یا شاید جایی در مقاله ای به آن بر خورده باشید. با شنیدن خانه هوشمند اولین چیزی که به ذهنتان می رسد چیست؟ شاید تصویرِ گنگی از ترکیب تلفن هوشمند و خانه را تصور کنید شاید هم هیچ ایده ای از آن در ذهنتان نداشته باشید. شاید هم شما یکی از آن حوره های تکنولوژی باشید که همه چیز را در این مورد می دانند. با وجود همه این شایدها بد نیست کمی بیشتر درباره خانه یا ساختمان هوشمند بدانیم. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید؛ ما به زبان ساده به شما می گوییم خانه هوشمند چیست و چه طور کار می کند.
خانه هوشمند دقیقا چیست؟
وقتی از خانه هوشمند حرف می زنیم منظورمان ابزار یا ربات های کاملا جدید و فوق پیشرفته نیست.(البته اگر شما بخواهید اینطور هم می شود).
گاهی هوشمند کردن خانه فقط به معنی عوض کردن ابزار و لوازم خانه با انواع قابل اتصال به اینترنت یا خودکار آنها است. (مثل کلید ها و لامپ ها، ترموستات ها و سیستم های ایمنی هوشمند)
فکر کنید تازه از سرکار آمده و خود را روی مبل رها کرده اید. تلویزیون روی شبکه ی چهار است و مستندی راجع به زندگی کوآلاها پخش می شود. کنترل تلویزیون چند قدم با شما فاصله دارد؛ اما چه کسی می رود این همه راه را.؟!
تصور کنید با همان گوشی که در دستتان است بتوانید شبکه را عوض کنید. یا وقتی کسی به اتاقتان می آید و چراغ ها را خاموش نکرده می رود؛ شما با چند کلیک در گوشی یا تبلت خود بتوانید لامپ ها را خاموش کنید.
به این می گویند زندگی رویایی.!
اما دوست عزیز ما در قرن ۲۱ هستیم و این موارد دیگر رویا نیستند.
در خانه هوشمند تمامی وسایل هوشمند موجود در آن از طریق اینترنت یا تلفن و پیامک (sms) با یکدیگر در ارتباط و تحت کنترل ساکنین خانه، حتی از راه دور هستند.
امکانات خانه هوشمند چیست؟
راحتی و کنترل
اولین هدیه ی خانه هوشمند به شما راحتی و کنترل است.
حتی اگر در خانه نباشید به کمک:
- گوشی هوشمند،
- تبلت،
- گاهی کامپیوتر
- و حتی با یک پیامک
می توانید این کار را انجام دهید.
مثلا اگر یک حیوان خانگی مثل سگ دارید و می خواهید از دفتر یا شرکت خود از او مراقبت کنید. می توانید یک دوربین خانگی نصب کنید و هر زمان که مایل بودید سری به سگ پشمالویتان بزنید.
خانه هوشمند به فکر جیب شما هم هست.
دادن و گرفتن اطلاعات
دومین خدمت خانه هوشمند به شما، دادن و گرفتن اطلاعات است.
اگر خانه را ترک و فراموش کرده اید که شوفاژها را خاموش کنید؛ با چند کلیک می توانید سیستم گرمایشی و سرمایشی، اجاق گاز و لامپ های اضافی را خاموش و از قبض های نجومی آب، برق و گاز فرار کنید.
از طرفی اگر منزل تان دچار آتش سوزی شود، خانه وضعیت را به شما اعلام کرده و خود را نجات خواهد داد. جل الخالق!
هوشمند سازی خودکار
سومین جذابیت خانه هوشمند خودکارسازی است.
اگر وقت نمی کنید که گجت ها و ابزار خانه تان را هر لحظه کنترل کنید؛ می توانید زمانبندی سناریوها و برنامه های روزانه را در اپلیکیشن خانه هوشمند خود انجام دهید تا کارها به صورت خودکار پیش بروند.
به عنوان مثال، اگر عزیز سالخورده ای در خانه دارید و باید به او یادآوری کنید که داروهایش را در زمانی خاص مصرف نماید.
خانه هوشمند دوست داشتنی، طبق برنامه ی زمانی که به او می دهید با پخش زنگ هشدار و آلارم کمک می کند که از راه دور هم بتوانید از عزیزانتان مراقبت نمایید.
به جای آنکه پدربزرگ ها و مادربزرگ ها را به خانه ی سالمندان ببرید، خانه هوشمند تان تقریبا مانند یک پرستار از آنها مراقبت خواهد کرد.
به خاطر داشته باشید که سالمندان بیشتر به خانه هوشمند نیاز دارند!
اجزای خانه هوشمند چیست؟
شاید برایتان سؤال است که برای داشتن خانه هوشمند باید برای خرید چه وسایلی هزینه کرد و کدام محصولات خانه را هوشمند میکنند. در عمل، تقریبا هر وسیلهی الکترونیکی میتواند به سیستم هوشمند خانه بپیوند؛ اما سؤال مهم این نیست که چه وسیلهای میتواند، بلکه چه وسیلهای باید به سیستم هوشمند متصل شود. به همین ترتیب، خود دستگاه اهمیتی ندارد، بلکه نحوهی استفاده از آن مهم است. افرادی با ثروت بیحدواندازه میتوانند در این قضیه افراط کنند. مثلاً بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت، کل خانهی خود را حتی تا آن میکروچیپی که مهمانان به سینهی خود سنجاق میکنند تا دادههای شخصی در مورد مقدار روشنایی، نوع موسیقی و دمای مورد ترجیح آنها را ذخیره کند، هوشمندسازی کرده است.
اما برای افراد معمولی با درآمدی معقولانهتر، چنین درجه از هوشمندسازی کمی دور از واقعیت و البته فراتر از بودجهی آنها است. اجزایی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، در اکثر خانههای هوشمند وجود دارند.
سیستم کنترل و شبکه
هر خانه هوشمند در درجهی اول به سیستم کنترلی نیاز دارد که بهعنوان «مغز کل» خانه، اطلاعات را از طریق حسگرهای نصبشده دریافت میکند. الکسا و گوگل اسیستنت دو مورد از محبوبترین سیستمهای هوشمند هستند.
حسگرها بعد از راهاندازی و قرار گرفتن در نقاط مختلف خانه، شرایط داخلی و خارجی خانه را برای اجرای دستورهای مربوط به روشنایی، دما، تهویه و خاموش یا روشن کردن دستگاههای متصل، به سیستم کنترل منتقل میکنند. اکثر پنلهای کنترل مجهز به نرمافزاری هستند که هنگام استفاده «یاد میگیرد»؛ اما در صورت لزوم، میتوان دستور کار آنها را بهطور دستی وارد کرد.
سیستم کنترل معمولا تعیینکنندهی برند محصولاتی است که قرار است به شبکه هوشمند متصل شوند و با سیستم و یکدیگر در ارتباط باشند؛ به همین خاطر انتخاب این سیستم برای خانه هوشمند در اولویت است.
کنترل دمای اتاق
برای کنترل دمای اتاق، یک گیرنده و ترموستات بیسیم برای اتصال سیستم گرمایشی/خنککننده ساختمان به سیستم کنترل نصب میشود. سپس به کمک اپلیکیشنهای نصبشده روی تبلت یا گوشی هوشمند یا سایر دستگاههای کنترل از راه دور میتوان دمای دلخواه را بر اساس ساعتهای شبانهروز یا روزهای هفته تنظیم کرد. برخی از این سیستمها حتی میتوانند خود را با رفتار کاربر هماهنگ کنند و دمای مورد پسند او را بدون هیچ دادهی ورودی یاد بگیرند و اعمال کنند.
برخی از سیستمهای تنظیم دما را میتوان با صدا کنترل کرد. این دستگاهها حتی میتوانند مکان شما را در خانه تشخیص دهند و دمای اتاق را مطابق با حضور شما تغییر دهند.
امنیت
یکی از اجزای کلیدی خانه هوشمند سیستم امنیتی بیسیم آن است. این سیستم شامل ردیابهای حرکتی برای روشن کردن چراغها، هشدار ورود افراد غیرمجاز یا قفل کردن درهای مجهز به قفلهای الکترونیکی است.
این سیستم طوری تنظیم میشود تا هنگام خطر دزدی یا آتشسوزی و سوانح دیگر، پیام هشدار به گوشی یا تبلت کاربر فرستاده شود. حسگرهایی که به در پارکینگ، سیستمهای آتشنشانی و امنیتی متصل میشوند، در صورت بروز مشکل، بلافاصله به کاربر هشدار میدهند.
دوربینهای مداربسته هم بخشی از این سیستم امنیتی هستند. برخی از این مدلها، از جمله دوربینهای ساخت رینگ، آرلو و مکسیموس، دارای چراغهایی هستند که راه را روشن میکنند. دوربینهای نصبشده در زنگ در هم میتواند بر رفتوآمدها نظارت کند و به کاربر امکان میدهد با مهمانان بدون نزدیک شدن به در یا حتی بدون حضور در خانه، تعامل کنند.
روشنایی و لوازم خانگی
برای افراد بسیاری، سیستم روشنایی هوشمند جذابترین قابلیت برای هوشمندسازی خانه است. در خانه هوشمند میتوان بهراحتی فشار دادن دکمهای روی اپلیکیشن، چراغهای اتاق یا لوازم برقی را خاموش و روشن کرد یا نور چراغها را کم و زیاد کرد.
البته بسیاری از سیستمهای روشنایی بدون نیاز به هاب مرکزی هم میتوانند بهخوبی کار میکنند و با اجزای دیگر در تعامل باشند. برای مثال لامپهای ساخت شرکت Cree یا TP-Link میتوانند از طریق وایفای و برخی دیگر مانند لامپهای فیلیپس هیو میتوانند از طریق بلوتوث گوشی هوشمند و بینیاز از سیستم کنترل، کار کنند.
آبیاری
آب ارزشمندترین منبع طبیعی است و به همین خاطر داشتن سیستم آبیاری هوشمند علاوه بر آسایش کاربر، از هدر رفتن آب جلوگیری میکند. حسگرهای هوشمند بدون هدر دادن آب، گیاهان حیاط یا باغ شما را آبیاری میکنند و آبیاری را هنگام بارندگی متوقف میکنند. یکی از مزایای این فناوری پیشرفته این است که نیازی به اتصال به هاب مرکزی ندارد.
سرگرمی
با تجهیزات مناسب میتوان سیگنالهای تلویزیونی را بهصورت بیسیم در سراسر خانه منتقل کرد. بدین ترتیب میتوان با داشتن تنها یک سیستم پخشکننده در خانه، در تمام اتاقهایی که به هاب مرکزی متصل هستند، از برنامههای تلویزیونی یا بازیهای ویدئویی لذت برد. سیستمهای صوتی نیز از این قابلیت پشتیبانی میکنند.
اپلیکیشن IFTTT
یکی از قدرتمندترین روشها برای یکپارچهسازی دستگاهها در خانه هوشمند، استفاده از اپلیکیشن IFTTT است. اسم این اپلیکیشن مخفف «If This Then That» بهمعنی «اگر این، پس آن» است و سرویسی است که در آن فعالیتی در یک دستگاه منجر به انجام فعالیتی دیگر در دستگاهی متفاوت میشود.
IFTTT بسیار شبیه داشتن هاب خانگی در فضای ابری است و از بسیاری از محصولات و سرویسها پشتیبانی میکند. این اپلیکیشن زمانی رایگان بود؛ اما اکنون اکانت رایگان تنها اجازهی ایجاد کردن سه دستور (موسوم به اپلت) را به هر کاربر میدهد. البته میتوان بدون محدودیت از هزاران اپلتی که توسط کاربران دیگر ایجاد شده و در این اپلیکیشن موجود است، استفاده کرد.
برای مثال، دستور یک اپلت میتواند این باشد که هر بار مدتزمانیکه برای Amazon Echo تنظیم شده، به پایان رسید، لامپهای هوشمند فیلیپس هیو شروع به فلش زدن کند. اگر اپلتی که به آن نیاز دارید در این اپلیکیشن موجود نیست، باید به خرید اکانت پرو اقدام کنید که هزینهی آن ۳٫۹۹ دلار در ماه است.